[NLNOG] Thank you for your participation in the NLNOG New Year's beer tasting event!

Niels Raijer niels at fusix.nl
Sat Jan 23 15:42:15 CET 2021


Dear NLNOG'gers,

Thank you all for your participation in the NLNOG New Year's beer tasting event that was held last night! As you will understand we would have preferred to see you again IRL, but last night was certainly a worthy event nonetheless.

There was a 10 question quiz at the end and the winner is ... Sebastian Dabkiewicz! He has just received his prize in private e-mail. For those of you who would like to check their answers, please find them in this e-mail below my .sig.

And to those of you who would like to extend the tasting event or try a few of Breugem's other beers, feel free to order additional beers from Breugem in their web shop at https://www.brouwerijbreugem.nl . Use exit code NLNOG for 10% discount if you order within a week from now.

The brewers and the NLNOG board have had a great time and judging from the feedback, you as participants have enjoyed it, too. 

Thanks again and see you next time!
-- 
Niels Raijer
niels at fusix.nl

-o-o-o-

ANTWOORDEN quiz BREUGEM

1)    Pils is wel bier, maar bier is geen pils: WAAR - Bier staat voor alle verschillende biertypen en pils is 1 van de vele (en de bekendste) biertypen.

Net als computers, die kan je ongeveer indelen in vijf ‘typen’: Desktop, all-in one, draagbaar, tablet en 2-in-1 hybride. Deze hebben ieder weer hun subtypes. De verschillende merken zijn de makers van de computers. (Bier- biertypen - subtypen- brouwerijen). Naar een winkel gaan en zeggen: ‘ik wil een computer’ is hetzelfde als ‘een bier’ bestellen: ‘wat voor een bier wilt u?’.

 

2)     Donkere bieren zijn zwaarder in % Alc. Vol dan licht kleurige bieren: Niet waar

De kleur zegt niks over het alcoholpercentage, een Guinness bijvoorbeeld heeft maar 4,2% alcohol. De kleur komt van de mouten of toevoegingen van fruit en/of kleurstoffen en kruiden, het alcoholpercentage komt van de hoeveelheid suikers die er omgezet worden in alcohol. Een blond bier kan ook 10% alcohol bevatten.

 

3)     Trappist is wel abdij, maar abdij is geen trappist: WAAR

Abdijbier is een bier wat verbonden is aan een abdij, vaak door de naam, maar kan gebrouwen worden door een andere brouwerij. Een echt trappistenbier wordt binnen de muren van de abdij gebrouwen, onder toeziend oog van de monniken en zonder winstoogmerk. Er zijn op dit moment 11 trappistenbrouwerijen die het trappistenlogo mogen dragen. Dit zijn wel abdijbieren omdat ze verbonden zijn aan een abdij, maar voldoen daarnaast ook aan het Trappist-eisen. Grote merken (Leffe, Affligem, Grimbergen, Karmeliet) zijn bieren gebrouwen door (commerciële) brouwerijen, die een vergoeding betalen aan de abdij voor het gebruik van de naam.

 

4)     Hoe het bier van Brouwerij Breugem, dat wordt geïnfuceerd met het heilige Palo Santo Hout uit de Amazone?

Kracht hout.

 

5)     Wat is ‘dry hoppen’?

Hop toevoegen tijdens het lageren. Dit geeft geen bitterheid meer aan het bier maar juist de fruitige aroma’s.

 

6)     Wat is het verschil tussen witbier en Weizen

a)     Het verschilt alleen in smaak - er zijn wel meer verschillen

b)   Weizen is volgens het Reinheitsgebot gemaakt en witbier niet. Het Duitse Reinheitsgebot uit 1516 gebiedt bier te maken enkel van water, granen en hop en zonder verdere toevoegingen, om zo de eigen markt te beschermen. Weizen voldoet aan dit gebot en witbier niet.

c)     Witbier wordt gemaakt in België en Nederland en Weizen in Duitsland - oorsprong van de landen klopt, maar witbieren en Weizen worden nu overal gemaakt.

d)   Witbier is vaak met korianderzaad en sinaasappelschil. Klopt, witbier wordt vaak met toevoegingen gemaakt en vaak met korianderzaad en gedroogde sinaasappelschillen, ook wel Curaçaoschillen genaamd.

 

7)     Wat zijn de 4 belangrijkste ingrediënten van bier?

Water, granen, hop en gist, alhoewel het laatste eigenlijk niet actief toegevoegd hoeft te worden, omdat ook zonder gist in de open lucht uiteindelijk zal gaan vergisten. De andere drie heb je nodig om bier te maken en ook in die volgorde van belangrijkheid voor een extra bonuspunt. Water als eerste, dan granen, dan hop. Je kan ook bier maken zonder hop, maar niet zonder water of granen.

 

8)     Noem drie grote uitvindingen m.b.t. bier in de 19de eeuw.

Koelkast of koelmachines, Pasteuriseren en de kroonkurk. Door de koelmachines werd het pils uitgevonden, door het pasteuriseren werd het bier langer, naast hop, houdbaar en de kroonkurk zorgde ervoor dat bier in fles populair werd (en het thuis drinken). Ook de industrialisatie van drinkglazen hielp mee, dat bier drinken uit glas populairder werd. Glaswerk was voorheen duur, maar door de industrialisatie werd het voor iedereen beschikbaar.

 

9)     Welke brouwvolgorde klopt:

a)     mouten - Maischen - schroten - koken - filteren - vergisten - lageren - afvullen

b)    mouten - schroten - Maischen - filteren - koken - vergisten - afvullen -lageren

c)     mouten - schroten - koken - Maischen - filteren - vergisten - lageren - afvullen

d)   mouten - schroten - Maischen - filteren - koken - vergisten - lageren - afvullen

 

 

10)  Benaderingsvraag: Hoeveel kroonkurken verbruikt Brouwerij Breugem jaarlijks? Het jaar 2019

 

ANTWOORD: c.a. 135.000 kroonkurken



More information about the NLNOG mailing list