[NLNOG] Open consultaties Forum Standaardisatie

Marco Hogewoning marcoh at marcoh.net
Fri Aug 10 11:44:14 CEST 2018


All,

[apologies to the non Dutch, but as this concerns Dutch government and all base documents are in Dutch as well]

Voor wie ze niet kent, het Forum Standaardisatie bepaald welke standaarden de Nederlandse overheid moet gebruiken of afdwingen in aanbestedingen, hieronder vallen uiteraard ook een groot aantal IT and Internet standaarden. Deze standaarden, bijvoorbeeld IPv6, kunnen geplaatst worden op een zgn pas-toe-of-leg-uit lijst, of zelfs simpelweg benoemd worden tot verplichte standaard.

Eens in de zoveel tijd wordt de lijst herzien en waar nodig aangepast, bijvoorbeeld om nieuwe versies te introduceren of gedateerde standaarden te verwijderen. Zulke wijzigingen worden gemaakt op basis van observaties of feedback van de betrokken industrie en vergezeld van een rapport met het advies van relevante experts (zelf ooit meegeschreven aan de IPv6 evaluatie).

Hierna volgt een openbare consultatie, waarbij iedereen zijn of haar visie kan geven of een bepaalde standaard daadwerkelijk toegevoegd (of afgevoerd moet worden).

Er loopt op dit moment een vrij uitgebreide consultatie ronde, met deadline 10 september, waar ook een aantal voor de Internet community belangrijke standaarden onder staan:

- Toepassing van TLS 1.3 als vervanging van 1.2
- Uitbreiding van het toepassen van DANE en STARTTLS
- Toepassing van S/MIME voor email ondertekening

Mocht je nu of in de toekomst zakendoen met de Nederlandse overheid kan het zijn dat je gevraagd wordt deze standaarden te ondersteunen, en dan zou ik zeker even kijken of het nuttig is om input te leveren. Of misschien heb je veel ervaring met een van deze standaarden en wil je die expertise delen.

Grijp je kans om je mening te geven, lees de rapporten en geef feedback. De lijst met standaarden en het proces staan beschreven op https://www.forumstandaardisatie.nl/thema/openbare-consultatie en daar vindt je ook het adres waar je je commentaar naartoe kan sturen.

Groet,

MarcoH
(die gevraagd was om dit onder de aandacht te brengen van relevante stakeholders)
-- 
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving"
       -- Albert Einstein



More information about the NLNOG mailing list