[Nlnog] FW: Bewaarplicht - Brief 1ste Kamer aan Minister Donner

Erik Bais erik at is.nl
Wed Jun 1 19:29:05 UTC 2005


Naast het duidelijke antwoord van het EU grondwet geweld moeten we niet vergeten wat er nog meer allemaal staat te gebeuren deze dagen..

Morgen is er een stemming over de 2 motie's van Dhr. K. Vendrik van Groenlinks en heeft de Senaat gisteren duidelijk haar standpunt gegeven wat men er van vond.. 
Met vriendelijke groeten,

Erik Bais

-------- I S - I N T E R N E D - S E R V I C E S - B V --------
domeinregistratie - webhosting - colocating - dedicated servers
www.is.nl         -        info at is.nl       -    T: 0299-476185
Gorslaan 18       -         1441 RG         -         Purmerend
---------------------------------------------------------------  





EERSTE KAMER 

     Senaat verbiedt Donner te praten over bewaarplicht (2) 

     DEN HAAG (ANP) - Minister Donner van Justitie mag van de Eerste Kamer donderdag in Luxemburg niet deelnemen aan het overleg met zijn Europese collega's over de voorgestelde bewaarplicht van internetdata. Hij moet later deze maand eerst naar de Senaat komen om te praten over de kwestie, zo heeft de bijzondere commissie voor de zogeheten JBZ-Raad woensdag bepaald. 

     Deze raad van alle Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bereidt voorstellen voor om de telecommunicatiegegevens van 450 miljoen burgers in Europa een tot vier jaar op te slaan. De bewaarplicht, waarbij het surf-, e-mail- en belgedrag wordt geregistreerd, moet de opsporing van verdachten van ernstige misdrijven en terroristische activiteiten verbeteren. Het is niet de bedoeling de inhoud van de verkeersgegevens op te slaan. 

     Het plan stuit echter op veel verzet. Internetaanbieders en (euro)parlementari?rs twijfelen aan het nut ervan en hebben grote moeite met de hoge kosten voor de opslag van de gegevens. De Tweede Kamer had Donner in april nog opgeroepen in Europees verband geen onomkeerbare stappen te zetten. 

     De bewindsman heeft sindsdien herhaaldelijk benadrukt dat besluitvorming nog niet aan de orde is en dat hij zelf nog geen standpunt heeft ingenomen, omdat hij daarvoor eerst de uitkomsten van een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wil afwachten. De universiteit bestudeert het nut, de noodzaak en de kosten van de bewaarplicht. 

     De commissie van de Senaat onthoudt instemming aan het agendapunt van de JBZ-Raad over de bewaarplicht en stelt dat ,,de minister niet dient deel te nemen aan de beraadslagingen in de raad alvorens het mondeling overleg heeft plaatsgevonden''. De commissie wil op 21 juni met Donner praten. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie kon woensdag geen reactie geven op de opstelling van de Eerste Kamer. 

     Opmerkelijk genoeg stemt donderdag de Tweede Kamer juist over een motie van Tweede-Kamerlid Vendrik (GroenLinks) waarin de regering wordt gevraagd zich te onthouden van welke instemming dan ook in de JBZ-Raad over het voorstel van de bewaarplicht.


++++++++++++++++++++++

ANP, redactie binnenland 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mailman.nlnog.net/pipermail/nlnog/attachments/20050601/6533dbfa/attachment.htm>



More information about the NLNOG mailing list